Nasıl zayıfladım ve neden
kilo almıyorum?
Günaydın sevgili gönül dostlarımız,
Allah'ın affı, merhameti, ikramı, selamı üzerinize olsun.
İnşallah ülkemiz ve dünyamız için güzel bir hafta olur.
Dünya bizim gördüğümüz gibi büyük değildir. Bir toz zerresinin atomu bile değildir.
Evrenin genişliği 40 Milyar IşıkYılı (ışığın saniyedeki hızı 300bin km)
Evrende tespit edilen 100 Milyar galaksi var.
İçinde güneş gibi 400 Milyar yıldız olan en küçük galaksi içinde bulunduğumuz Samanyolunun çapı ise sadece 100 Bin IşıkYılı
Peygamber Efendimiz SAV, "Dünyanın Allah katında sineğin kanadı kadar bile değeri olsaydı, hiçbir kafire bir yudum su vermezdi." demiştir.
Bu kavgalar savaşlar kimseye kalmayan değersiz dünya için...
Bu haftaki
yazımızda, geçtiğimiz yıllarda yazdığımız “Neden kilo almıyorum” yazısını
özetleyip sonrada bu yıl nasıl zayıfladım kısaca anlatmak istiyorum izninizle.
NEDEN KİLO ALMIYORUM?
Bendeniz
YATALAK engelli olmama, 7/24 yatmama rağmen, fazla kilolu değilim. Aslında
nedeni çok basit; AZ YİYORUM. Ama az yemekle nasıl doyuyorum, anlatayım.
Az yemenin
faydaları hakkında Peygamber Efendimiz SAV “Az yiyerek maddi manevi
hastalıklarınızı tedavi ediniz” , “Az yiyiniz, sıhhat bulunuz” , “Nefsinizi aç
bırakın ki, kalbinize irfan nuru doğsun” diye buyurmuştur.
İlahi aşk
yolunda yürümenin ilk düsturu şu üç şeye uyulmasıdır. Killet-i taam, killet-i
menam, killet-i kelam. Yani, az yemek, az uyumak, az konuşmak.
Az yemek
az uyumaya, az uyumak az konuşmaya, az konuşmakta dinlemeye vesile olur.
Bilindiği
üzere ruhumuzu beslemenin diğer bir şartı da dinlemektir. O nedenle, Kuran
okumak sünnet, dinlemek farzdır. Aynı sebep
dolayısıyla Hz. Mevlana da Mesnevi’sine “Dinle” diye başlamıştır.
ÜÇ yıldır
kilom normal gidiyor. Şimdi neden kilo almadığımı DAHA İYİ anlayabilmeniz için,
şu prensipleri yıllardır nasıl uyguladığımı yazmak istiyorum:
Öncelikle,
Peygamber Efendimizin SAV tavsiyeleri uyarınca şu üç şeyi prensip edindim:
* Acıkmadan yemek yemem.
Annem sorunca daha acıkmadım, akşam namazından sonra hazırla anneciğim, derim
mesela.
* Tam doymadan yemeyi bırakırım.
Nefsime, biz dünyaya yemek yemeye gelmedik, sabret, inşallah cennette tonlarca
kebap, baklava yiyeceksin Celal, bu kadar yeter, ölmezsin, derim.
* Günde iki ana öğün yemek
yeter. Sabah ve akşam…
Şimdi
şeker hastasısın, iki öğünle nasıl yetiniyorsun, dediniz. Anlatayım.
Ve o prensipleri şu iki şeyi yaparak uyguluyorum:
1. İnsan, her öğün protein almazsa beynine doyduğuna dair
sinyal gitmiyor. Her öğün çok az PROTEİN alırım. Et, Tavuk, kıyma, yumurta,
balık, peynir, mantar, vs. birisini…
Bir de bildiğimiz ekmeği kesinlikle yemem, her öğün
bir-iki dilim kepekli veya tam buğday ekmeği yerim.
Gençken bir
tencere makarna yerdim ama hala açlık hissederdim. Şimdi bir tabak makarnayla
doyuyorum çünkü makarnaya annem kıyma katıyor. Yani protein…
2. Ben yemek yerken ve de yedikten sonra, bir buçuk-iki
saat kesinlikle SU içmiyorum.
İnsanın
midesi aynen bir tencere gibidir. Yediğimiz gıda ve yemeklerin hepsi bu
tencerede tekrar pişirilir, hücrelere gönderilir. Fakat çok su içince neye benzer biliyor musunuz?
Mesela
yemek pişirirken üzerine su boşaltırsanız nolur, yemeğin besleyici özelliği
kalmaz, tadı bozulur. Atasözünü bilirsiniz; “Pişmiş aşa su katmak”
Yemekten hemen sonra su içersek aynen bunun gibi
dağılır, besleyici özelliği kalmaz ve çabuk acıkırız.
Yemek
yerken içtiğimiz su ise, ocakta pişirirken yemeğe koyduğumuz gibi bir-iki
bardak civarı olmalıdır.
Ben doymadan yemeyi bırakıyorum, fakat az yediğim bu
yemeği, mide tencerem pişirinceye kadar sabrediyor, SU İÇMİYORUM...
Yemekten iki saat sonra istediğim kadar su içiyorum.
ASLINDA
PEYGAMBERİMİZİN SAV TAVSİYESİNİ BU ANLAMDA UYGULAMALIYIZ.
“İnsan
midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini suya ve üçte birini havaya ayırsın.”
Evet bu hadisi uyguladıktan sonra iki saat su içmezsek bu işlemi sonuca
ulaştırmış oluruz.
Tabi
bunlar ana öğünler. Sabah ve akşam arasında, minik ara öğünlerim oluyor.
Bisküvi, hurma, meyve, yağsız kuruyemiş, vs…
Bir de ben ayrıca şu üç şeyi sürekli yaparım:
Annem her
sabah bir limon sıkar ve sıcak suyla şekersiz limonata yapar, yağlarımı
eritiyor. İkincisi, kahvaltıda ve arada günde bir bağ maydanoz yiyorum.
Üçüncüsü,
bol bol litrelerce su içerim. Yemeklerden iki saat sonra…
***
Bütün
bunları, yıllardır okuduğum kitap ve yazılar, dinlediğim sohbetlerden
uygulayarak yıllardır tecrübe ettim. Evet işe yarıyorki, kilo almıyorum.
YALNIZ
ŞUNU DA BELİRTMELİYİM Kİ, KENDİME ARADA ÖDÜL VERİRİM.
Efendimiz
SAV döneminde doktora ihtiyaç duyan çok az kişi varmış.
Peygamber
Efendimiz SAV, az hastalanmanın sebebinin, 'Ashabın iyice acıkmadıkça yemek
yememesi ve yemekten tam doymadan kalkması' olduğunu söylemiş.
Günümüzde
bu sünnetlere az riayet edildiğinden olsa gerek, herkes soluğu ya
diyetisyenlerde ya da çeşitli sağlık problemleri yüzünden doktorlarda alıyor.
Uzmanlar
telefonlarınızın bataryası iyice bitmeden şarja takmayın, diyorlar.
Laptop
bilgisayarımın bataryasının ömrü iki yılda bitmişti. En son, on dakikada şarjı
bitiyordu. Değiştirirken sebebini sorduk; sürekli şarj kablosu takılı
kullanmamızmış.
Evet, bu bir ilahi kanun mudur bilemiyorum ama
acıkmadan, yemek üstüne yemek de Allah bilir, ömrümüzü kısaltabilir. Zaten
hastalıkların kaynağı çok yemektir.
NASIL ZAYIFLADIM?
Yeni yıl
girerken 2017’nin başında bir yazıda bu yıl aldığım yeni kararları
uygulayacağımı belirtmiştim. BU YIL ALDIĞIM bir KARAR, EKMEK YEMEYİ KESİNLİKLE
BIRAKMAKTI.
Nitekim
ekmek yemeyi yedi aydır kestim. (Ağustos 2017) Ekmeksiz az yedim. Böylece hiç
hareket etmeden oturduğum yerde zayıfladım ve göbeğim eridi.
Kasım 2016 |
Ağustos 2017 |
Şimdi hiç
mi ekmek yemedin ve ekmek yesen ne olur dediniz?
Evet hiç
ekmek yemedim fakat haftada birkaç kez kahvaltıda börek ve simit yiyorum.
Önceden
kahvaltıda bir kibrit kutusu kadar peynir, 3 zeytin ve bir dilim ekmek yerdim.
Fakat öğle namazından sonra midem guruldardı. Şimdi ise her zamanki gibi 10
kahvaltısında aynısını ekmeksiz yiyorum. İkindi sonrasına kadar hiç
acıkmıyorum.
Ekmek kan
şekerini hızla yükselttiği için hemen tokluk hissi veriyor. Buna rağmen mide
ekmeği çabucak eritince kan şekerini hızla düşürür ve açlık hissederiz.
Ve Ekmek
direk şekerdir diyor ünlü kalp doktoru Prof Dr Canan Karatay. Ekmeği ve şekeri hayatınızdan
çıkarın, kolay kolay hasta olmazsınız diyor.
Ekmeğin
içinde o kadar tehlikeli katkı maddeleri varmışki…
Peygamber
Efendimiz SAV unun kepeğini elemeyi yasaklamış biliyor muydunuz. Şimdiki
kepekli ekmeklerde bile kaç çeşit katkı maddesi var, kullanılan mayalar bile
genetiğiyle oynanmış mayalarmış.
Ben
2004’ten beri çayı şekersiz içiyorum. Çayın içine bir damla şeker koysam midem
bulanır, içemem. Aynen bunun gibi şimdi bir lokma ekmek yiyemem, midem almaz,
ağzımda büyür, lokmayı yutamam.
Bir de
fakir pilav, tatlı, kızartma yemem ve her Perşembe oruç tutarım.
Kısacası
hayatımdan ekmeği çıkardım, zayıf, zinde ve sağlıklıyım. Tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder